Cykellopp i Sverige
Runt om i Sverige arrangeras ett flertal längre cykellopp årligen. Loppen körs oftast mellan maj och augusti och både motionärer och elitcyklister är välkomna att delta. Självklart krävs det en hel del träning inför dessa lopp om man faktiskt vill komma i mål, men man behöver inte vara en professionell cyklist för att lyckas genomföra dem. Allt som krävs är en god kondition och cykelvana.
En av de största och mest populära cykelloppen är Vätternrundan som är ett 300 km långt lopp som, precis som namnet beskriver, körs runt Vättern. Den 7 juni arrangeras ett aningen kortare lopp endast för tjejer, nämligen Tjejvättern som är 100 km långt. Den 8 juni kan även den som vill delta i Halvvättern som endast är 150 km långt. Detta är ett bra alternativ för den som känner att 300 km är lite för långt. Vilket lopp som passar dig bäst beror helt enkelt på i vilken form du är i. Är du ny inom cykling är det kanske bättre att börja med ett kortare lopp och satsa på de längre loppen när du tränat under en längre tid och känner att du kan ta dig an nya utmaningar.
Om du är ute efter kortare cykellopp, eller så kallade motionslopp kan du istället satsa på Dalslands X-Country som körs i Bengtsfors den 3 maj, Skandisloppet som körs i Uppsala den 10 maj eller Trollatrampet som körs i Skåne den 28 juni. Alla dessa lopp är endast 30 km långa och passar utmärkt för dig som tycker om att cykla.
Ytterligare ett par lopp som körs i Sverige är Vänern Runt (23 maj, 580 km), Lidingöloppet MTB (4 maj, 60 km), Granfondo Stockholm (24 maj, 150 km) och MalmöGirot (24 maj, 100 km)
Det härliga med att cykla i Sverige är att man får cykla i en sådan härlig natur. De flesta loppen körs i en naturnära miljö som både får en att koppla av och samtidigt samla ny energi för att orka trampa vidare. Om du cyklar för motionens skull och inte har planer på att tävla är ett tips att ta med dig ett kompisgäng. Har du inga cykelentusiaster till vänner lär snabbt känna nya bekantskaper under loppet. Det är alltid roligare att cykla tillsammans och kunna peppa varandra.