Hur man tränar inför ett lopp

Hur man tränar inför ett cykellopp kan vara ganska individuellt. Mycket beror på vilken nivå man ligger på och hur långt lopp man tränar inför. Är man totalt nybörjare bör man till exempel varva cyklingen med styrketräning för att bygga upp kondition, styrka och uthållighet. Om du vill träna inför ett längre lopp, på över 100 km, bör du vara i en någorlunda bra form redan. Då kan du satsa lite extra på själva cyklingen och inte på att jobba upp styrka och kondition.

Cykeltävlingar

Börja lätt

Oavsett vilken form du är i och hur långt lopp du siktar på så är det alltid bra att börja träna i tid. Minst tre till fem månader innan loppet äger rum är det på tiden att du börjar ge dig ut och träna. En rekommendation är att träna cirka fyra dagar i veckan. De första veckorna räcker det med att cykla 60 minuter i lugnt tempo. Är du nybörjare kan du dela upp det så att du cyklar två utav de fyra dagarna och så tränar du styrka en dag och kondition samt styrka en dag. Är du van cyklist kan din första vecka bestå av cykling alla fyra dagar. Börja med att cykla i 60 minuter, öka sedan till 90 minuter på dag nummer tre. Håll ett lugnt tempo de första dagarna. Dag nummer fyra kan du börja med en lugn uppvärmning (cirka 20 minuter), sedan köra skyltspurting i 60 minuter (kör lugnt i pauserna) och avsluta med 40 minuter av cykling i lugnt tempo.

cykling

Träna mentalt

Med tiden kan du sedan successivt öka din träning. Höj kraven genom att cykla längre sträckor, snabbare tempo och så vidare. Men kom ihåg att inte gå för fort fram. Träningen ska hela tiden kännas som en utmaning, men det får inte vara för svårt. Detta är inte bara viktigt för din kropp utan även mentalt. Du måste hela tiden kännas att det är möjligt, att du kan klara det. På så sätt ställer du även in dig mentalt på att du faktiskt kommer att ta dig i mål när det väl är dags för det riktiga loppet.