Grand Tour

Grand Tour är det gemensamma namnet för världens tre största cykeltävlingar – Tour de France, Giro d´Italia och Vuelta a España. Giro d´Italia körs varje år i maj, Tour de France körs i juli och Vuelta a España arrangeras i september. På svenska brukar man ofta kalla tävlingarna för Italien runt, Frankrike runt och Spanien runt. Alla tre lopp är så kallade etapplopp som körs under tre veckors tid. Under dessa två veckor har deltagarna totalt två vilodagar. Etapperna delas in i olika typer av lopp. Tävlingarna börjar ofta med en prolog och har ett par individuella tempoetapper samt flera linjeetapper. Även lagtempoetapper kan förekomma.

Cykling

Tour de France har körts sedan år 1903, Giro d´Italia startade år 1909 och Vuelta a España kördes första gången år 1935. Genom åren är det hittills fem cyklister som lyckats vinna alla tre tävlingar i Grand Tour. Dessa cyklister är fransmännen Bernard Hinault och Jacques Anquetil, spanjoren Alberto Contador, italienaren Felice Gimondi samt Eddy Merckx från Belgien. Ingen har dock ännu lyckats vinna alla tävlingar under ett och samma år.

Om man är intresserad av cykling kan man följa de stora tävlingarna på tv och dessutom lägga odds på den cyklist man tror kommer att vinna hela tävlingen. Detta kan man göra på svenska bettingsidor som Betsafe. De som vunnit Grand Tour-tävlingarna senast (år 2013) är britten Chris Froome som vann Tour de France, italienaren Vincenzo Nibali som vann Giro d´Italia och amerikanske Chris Horner som tog hem vinsten i Vuelta a España. Chris Froome är naturligtvis favorittippad även för årets Tour de France och experterna verkar inte tro på någon verklig konkurrens – andrahandsfavoriten Vincenzo Nibali ger hela 7,5 gånger pengarna om han vinner. Det återstår att se om Froome blir den sjätte cyklisten att vinna alla tre tävlingarna i Grand Tour – oddsen ligger ännu inte uppe för de spanska och italienska tävlingarna vilket gör det lite svårare att förutspå. Men med tanke på att Froomes motståndare lär vara i stort sett desamma i Giro d’Italia och Vuelta de España som de han möter i Tour de France är det inte helt omöjligt.