Förändrade kostvanor – ät mer hälsosamt

Du kan själv påverka hur du mår genom att äta på rätt sätt och att motionera regelbundet. Redan med små förändringar i dina kostnadsvanor kan du däremot få ett hälsosammare och därmed ett bättre liv.

Måltidsrytm

Det är bra att du äter någonting med tre till fyra timmars mellanrum. På det viset undviker du att falla för sämre val, som att äta en chokladkaka eller att börja hetsäta. När du håller jämna mellanrum mellan dina måltider, håller sig portionsstorleken mindre och du väljer därmed också nyttigare alternativ. De nyttiga alternativen kan till exempel vara näringsrika och färggranna grönsaker, frukter och bär.

När du är i farten

Faktum är att det inte alltid är möjligt att sitta ner vid ett matbord för att äta lunch, eftersom du kanske har lite för mycket inplanerat. Men oroa dig inte, det finns ändå hälsosamma alternativ att välja mellan. Du hittar bra tips på nätet när du vill få hälsosamma alternativ till din chokladkaka. Du kan exempelvis välja olika nötter, vilka är en bra energikälla. Torkade frukter som exempelvis tranbär, dadlar eller mango innehåller många värdefulla näringsämnen. Du kanske till och med hinner äta en skål med naturell yoghurt, där du strött på hälsosamma frön och frystorkade bär.