Cykling – en bortglömd träningsform?

Cyklingen har varit en omstridd, älskad och hatad idrott ända sedan den första cykeln började rulla för etthundrafemtio år sedan. Nu under 2000-talet finns en uppsjö av tävlingar, rundor och myter kring cykeln. Trots detta verkar cyklingen ha hamnat lite i skymundan fastän idrottsformen är skonsam, lättillgänglig och riktigt rolig.

Den billiga cyklingen

Myten om att man ska investera i moderna och dyra cyklar för att få till den ultimata cykelträningen kunde inte vara mer fel. Det viktigaste är inställning och bra utrustning, cykeln i sig själv är endast träningsredskapet. Vill du så småningom tävla behöver du en racercykel då den är bekvämast för dessa förhållanden men för vanlig motionsträning räcker en vanlig stadscykel bra. Växlar är dock bra att ha för att kunna reglera motståndet.

Rätt utrustning

Bra skor, luftiga kläder och riktiga tillbehör till cykeln är nyckeln till lättare cykelträning. Det du definitivt behöver är någon form av flaskhållare – enklast är att köpa en som monteras cykelramen. Du kan också investera i en cykelväska för att kunna ta med dig fler saker som en regnjacka, husnycklar och telefon. En hållare till telefonen är också en smart investering. Då kan du använda telefonen som GPS och med hjälp av en app som Strava hålla koll på din utveckling. Alla dessa produkter går enkelt att köpa på nätet om du inte har en cykelbutik nära dig.

Den rullande renässansen

Vill du få till en riktigt bra grund för konditionsträning genom att bränna fett, låta musklerna jobba och få bra flås är cykling idealt. Dessutom är det minst sagt en lättillgänglig idrottsform. Det är enkelt att hoppa på cykeln när som helst och ge sig ut, oavsett väderlek eller tid på dygnet.

Behöver du få igång din konditionsträning men går och drar dig för löpträning? Anser du som många andra att det lätt blir enformigt? Välj då istället att cykla. Genom att cykla bygger du skonsamt och enkelt upp din kondition samtidigt som det är en ovanligt social och rolig sport.