Kända cyklister

En av de mest omtalade tävlingscyklisterna är nog amerikanen Lance Armstrong som har vunnit Tour de France-tävlingen hela sju gånger under sin karriär. Dock blev han av med sina titlar år 2012 då det visade sig att han under sin karriär har använt sig av prestationshöjande medel. Armstrong förnekade dessa rykten och anklagelser fram till år 2013 då han i en intervju med Oprah Winfrey erkände att han var skyldig för doping.

Innan Armstrong hade fyra cyklister lyckats vinna Tour de France fem gånger. Dessa cyklister var fransmännen Jacques Anqeutil och Bernard Hinault, spanjoren Miguel Indurain samt Eddy Merckx från Belgien. Den allra första vinnaren av Tour de France var fransmannen Maurice Garin som vann år 1903 då loppet kördes för första gången.

cykling

De cyklister som vunnit Giro d´Italia flest gånger är Eddy Merckx och italienarna Alfredo Binda och Fausto Coppi, som alla vunnit tävlingen fem gånger. Den cyklist som vunnit flest etapper under en och samma tävlingen är italienaren Alessandro Petacchi som totalt vann nio etapper år 2004. Den som har flest etappvinster i Giro d´Italia genom tiderna är Mario Cipollini från Italien. Cipollini har totalt 42 etappvinster.

Tour de France

De två cyklister som tagit hem Vuelta a España flest gånger är spanske Roberto Heras och schweiziske Tony Rominger. Båda har vunnit tävlingen två gånger under sin karriär. Ytterligare ett par kända cyklister som vunnit flera tävlingar i Grand Tour är Luis Ocaña, Stephen Roche och Jan Ullrich.

En annan känd cyklist är italienaren Paolo Bettini som tagit hem VM-guld i cykling både år 2006 och 2007. Bettini vann även guld i de Olympiska sommarspelen år 2004.