Välj rätt hjälm

Hjälm är extremt viktigt då man cyklar, speciellt om man gör det i form av tävlingar. Cykling som sport blir lätt aggressiv och då är det allt för lätt att missa något litet vilket gör att man tappar balansen, faller och skadar sig. För alla under 15 år är det dessutom lag på att man måste ha hjälm då man cyklar.  Vad är då viktigt när man väljer hjälp? Vad behöver man tänka på?

cykelhjälm

Det första man kanske vill göra är att välja hjälmen som är så snygg och cool som möjligt. Sanningen är att det är faktiskt viktigt, det kan vara det som gör att man är villig att ta på sig den. Tyvärr är det dock inte allt man behöver tänka på. Först och främst behöver hjälmen vara CE märkt, det betyder att den följer Svenska krav.  Bortsett från det så är passformen det viktigaste. En för liten hjälm kanske inte sitter bekvämt eller skyddar dig överallt där du behöver och en för stor hjälm kan glida av.  På till exempel Cykelkraft.se är cykelhjälmarna sorterade efter storlek vilket gör det enkelt för dig att hitta en hjälm som passar just dig eller ditt barn.

Stilar

Det finns många olika stilar att välja mellan idag men det är två huvudsakliga som är vanligast. Den första är den klassiska sportiga stilen, strömlinjeformad och lätt. Det är detta man ser på alla som cyklar seriöst eller i alla fall aspirerar att göra det. Det andra alternativet som har fått ett stort uppsving på senare tid är skateinspirerade hjälmar. Dessa har en mer rund form och oftast betydligt färre lufthål.