Mälaren runt

cyklingDetta motionsloppet är en av Sveriges äldsta och längre cykellopp med historia som sträcker sig ända bak till 1892.

Velocipedryttartävlingen  startades av Alex Lindman som till vardags var redaktör för Tidningen för idrott. Som inspiration hade han det 60 mil långa loppet mellan Bordeaux och Paris som hade gått av stapeln året innan.

Den 2 juli blev det av med 9 deltagare som skulle ta sig genom de 32 mil väg tillbaka till målet. På många sätt är detta extremt svårt att jämföra med dagens tävling. Först och främst så var tekniken inte ens i närheten av lika utvecklad. Cykelsporten var ung och med det även cyklarna, för att inte tala om vägarna som inte ens var i närheten av den standard som finns idag. Kort och gott sågs denna tävling som en enormt utmaning, en utmaning som i slutändan alla tävlande klarade av. Vinnaren, Gustaf Fjaestad körde de 32 milen på 15 timmar och 56 minuter.  Det innebär en snitthastighet på 21 kilometer per timme, en imponerande tid med respekt för förutsättningarna men ganska långsamt i jämförelse med dagens snitt som ofta ligger över 30 kilometer per timme.

Andra året skapade tävlingen betydligt mer uppståndelse då 10 000 åskådare hade samlats vid målet för att förhoppningsvis se de 11 deltagarna gå i mål, fyra avbröt dock av olika anledningar under loppets gång. Detta var dock sista tävlingen fram till 1901 då myndigheterna under dessa åren förbjöd landsvägslopp med gemensam start.

Under årens lopp har sedan Mälaren runt flera gången lagts ner för att sedan några år senare återupplivas av andra arrangörer. Senast kördes det i år 2014 med närmare 120 deltagare.

Om du vill läsa om fler svenska cykeltävlingar kan du göra det här.