Cykelträningstips för nybörjaren

Att komma igång med cykelträningen är inte speciellt komplicerat. Men för att få bästa möjliga effekt och dessutom träna så säkert som möjligt, skadar det inte att följa ett antal enkla råd.

Skaffa rätt cykel

Rätt cykel är en du sitter bekvämt i och är anpassad för den typ av cykling du vill göra. Ska du cykla på vanliga vägar är en landsvägscykel rätt. Vill du däremot ge dig ut i skogen och cykla bör du skaffa en MTB (mountainbike). Du behöver inte spendera en hel månadslön på din första cykel. Men köp heller inte den absolut billigaste modellen du kan få tag på.

Skor och kläder

När du först börjar cykelträna går det alldeles utmärk med bara ett par vanliga Sneakers. Riktiga cykelskor är naturligtvis bättre på flera sätt. Men det är smart att vänta och se om detta är den rätta träningsformen för dig eller inte innan du börjar lägga ut pengar på en massa extra. Samma sak med kläderna. Ta bara på dig enkla träningskläder som sitter skönt och inte allt för löst. När du är redo att gå över till cykelskor blir det dags att skaffa riktiga cykelkläder också.

Första träningspassen

De första träningspassen är då du ska försöka hitta din rätta nivå. För att göra detta säkert är det viktigt att du inte försöker pressa kroppen till max. Du löper först och främst risken att skada dig på något sätt. Men du kan också bli helt utmattad långt hemifrån och måste spendera betydligt längre tid på att bara ta dig hem. Om du känner att du börjar bli trött, passa då på att ta en paus och ladda upp batterierna igen. Träningen kommer ge effekt även om du tar det lugnt. Speciellt om det var länge sedan du tränade överhuvudtaget.