Kända svenska cyklister

I Sverige har vi ett flertal kända cyklister som tävlat eller fortfarande tävlar inom sporten internationellt. Tour de France är en av de mest kända cykeltävlingarna som flera svenska cyklister har deltagit i genom åren. Den första svensken att vinna en etapp i Tour de France var Magnus Bäckstedt. Han vann även under sitt debutår som professionell cyklist totalseger i Boland Bank Tour, en sydafrikansk cykeltävling. Genom åren har Bäckstedt också placerat sig bra i andra stora tävlingar som Paris-Roubaix, Giro d´Italia och GP d´Ouverture La Marseillaise. Två andra kända svenska tävlingscyklister som fått den stora äran att bära ledartröjor i Tour de France är Thomas Lövkvist och Sven-Åke Nilsson.

Cykeltävlingar

Den första svensken någonsin som tagit guld i världsmästerskapen är Gunnar Sköld. Det andra svenska världsmästerskapsguldet i cykling togs hem av Harry Snell år 1948. År 1967, 1968 och 1969 tog ett svenskt lag hem vinsten i världsmästerskapen i lagtempo. Detta lag bestod av bröderna Fåglum (Erik, Gösta, Sture och Thomas) som idag räknas som Sveriges främsta cyklister genom tiderna. Gösta Petterson (en av Fålgum-bröderna) vann år 1971 Giro d´Italia. Året innan det hade han placerat sig på tredje plats i Tour de France.

Det är inte bara på herrsidan som vi haft framgångar inom cykling. I Sverige har vi även ett flertal framgångsrika kvinnliga tävlingscyklister. Redan år 1983 vann Marianne Berglund VM i linjelopp. Nästa kvinnliga svensk att ta hem guldet i VM:s linjelopp var Susanne Ljungskog som var först i mål både år 2002 och 2003.

Cyklister

När det kommer till de Olympiska spelen så har vi svenskar även där lyckats ta hem ett par medaljer genom åren. År 1976 tog Bernt Johansson hem OS-guld i Montréal. 2008 tog Gustav Larsson silver i tempoloppet i OS. Samma år tog Emma Johansson hem den första svenska OS-medaljen inom damcykling. År 2013 tog hon även hem silvermedaljen i linjeloppet i VM som kördes i Italien.