Hur du väljer rätt cykelskor

Cykelskor har länge setts som något för de professionella idrottsmännen, de som satsade på sporten på elitnivå. Idag kan det knappast vara längre från sanningen och med det stora utbudet kan alla hitta något som passar.

Mountain bike shoes

Fördelar

Varför skall man då använda sig av cykelskor istället för sina vanliga sportskor? Den största skillnaden man ser skorna emellan är först och främst att skorna har en betydligt stadigare sula. På så sätt så får man med all kraft ner i pedalen då man trampar. För att utnyttja benens kraft ytterligare så kommer nästa funktion, klossar som gör att man kan fästa skorna i pedalerna och på så sätt använda benens muskler även när man drar upp fötterna.

Stil

En stor fördel med moderna cykelskor är att de finns i många olika stilar var av vissa ser ut som helt vanliga skor. På så sätt kan även den stilmedvetna använda sig av cykelskor utan att skämmas.

Klossar och pedaler

Som vi nämnde ovan så är en av de största fördelarna med cykelskor att man kan fästa ”klossar” på dem och på så sätt fästa fötterna och skorna på pedalerna under cykelturen.  Förutom att du kan cykla snabbare med dem så utnyttjar du även fler muskler i benen med så kallad rundtramp.

Klossarna kan föras in i två olika kategorier där den ena är gjord för mountain biking men även fungerar för andra typer av cykling. Största fördelen med dessa är att fästet blir gömt inne i sulan vilket gör att de är mycket enkla att gå med.  Nackdelen är istället att de för vissa kan leda till fotbesvär om man cyklar mycket långt med dem.  Vanligaste typen av dessa klossarna förkortas  SPD.

För de som cyklar längre och vill ta det till nästa nivå så bör man titta närmare på landsvägsklossar. Dessa leder betydligt mindre till fotproblem men sticker istället ut en bit under skosulan. Tyvärr finns det inte en enda standard inom detta området utan man får istället välja pedaler och fäste från samma tillverkare.